A levegőben már érezni azt a semmihez sem fogható, izgalommal teli várakozást, ami minden évben a szüret kezdetét jelzi a Somló-hegyen. Számunkra, a Kancellár Birtoknál ez az év legfontosabb időszaka, amikor az egész éves gondos munka gyümölcse szó szerint is beérik. Örömmel jelentjük, hogy hivatalosan is megkezdtük a 2025-ös évjárat szüretét!
A sort a Cserszegi Fűszeres nyitotta, kézi szürettel
Idén a szüreti szezont a vibráló és aromatikus Cserszegi Fűszeres indította. Ezt a fajtát mi magunk, kézzel szüreteltük le, minden egyes fürtnek megadva azt a gondos figyelmet, amit megérdemel. A Cserszegi fűszeres korán érik, és már most ízelítőt ad abból a friss, fűszeres karakterből, amit később a borban is viszontláthatunk. A kézi szüret során kiválogattuk a legszebb, legérettebb fürtöket, hogy a bor a legmagasabb minőségű legyen.
Az Irsai Olivér az első gépi szüretelésű fajta
A Cserszegi Fűszerest a vibráló és illatos Irsai Olivér szürete követte. Ez a korán érő fajta igazi hírnöke az új évjáratnak; ropogós, zamatos fürtjei már előrevetítik azt a játékos könnyedséget és gyümölcsösséget, amit később a poharakban is szeretnénk viszontlátni.
Az Irsai szüretét modern technológia segítségével, géppel végeztük. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a fürtök a legoptimálisabb, hűvösebb órákban, gyorsan és kíméletesen kerüljenek a feldolgozóba, megőrizve ezzel a bennük rejlő értékes aromaanyagokat. Büszkén mondhatjuk, hogy az idei Irsai termés már a pincében van, és várja, hogy megkezdődjön az a varázslat, aminek a végén bor lesz belőle.
A munka java most kezdődik
Bár az első szőlőszállítmány megérkezése mindig ünnepi pillanat, a munka itt nem áll meg, sőt! A következő hetek a szőlő fogadásáról, a préselésről és a musttisztításról szólnak majd. A pincét hamarosan betölti az erjedő must édes, bódító illata, mi pedig nap mint nap azon dolgozunk, hogy a Somló-hegy vulkanikus talajának egyedi karakterét, a napfény melegét és a szőlő gyümölcsösségét a lehető legtisztábban palackba zárhassuk.
Nagy várakozással tekintünk az idei évjárat elé; minden esztendő egy új történet, mi pedig izgatottan várjuk, hogy megmutathassuk a 2025-ös év egyedi karakterét. Tervünk, hogy Márton napra már megízlelhessétek a 2025-ös rozé és az Irsai Olivér frissességét!
A szüret egy dinamikus, élettel teli időszak, melynek legszebb pillanatait megosztjuk veletek is. Kövessetek minket ezen az izgalmas úton!
Addig is, amíg az első 2025-ös mustból bor lesz, koccintsanak velünk egy palack korábbi évjáratú Kancellár borral!
Egészségetekre!
A Kancellár Birtok Csapata